Press Release

Cyxone erhåller Intention to Grant för europeiskt enhetspatent för T20K

October 9, 2023 08:38 (CEST)
Regulatory

Cyxone (publ), ett bioteknikföretag inom autoimmuna sjukdomar, kan idag meddela att bolaget har fått besked från det europeiska patentverket (EPO) om att de avser att godkänna (Intention to Grant) ett enhetspatent för delpatentet EP-Divisional Patent Application 18 172 126.7 med titeln Cyclotides as immunosuppressive agents. Patentet omfattar skydd för läkemedelskandidaten T20K som Cyxone licensierar från Medicinska universitet i Wien och universitetet i Freiburg.

Det europeiska patentverket meddelar att patentansökan kommer att beviljas som ett enhetspatent från och med den 1a november 2023 och blir giltigt i de stater som ratificerat UPC (Unitary Patent Court) avtalet – just nu 17 av det 39 stater som är medlemmar i europeiska patentmyndighetens (EPO) samarbete.

Intention to Grant kommunikationen är en formell informationsgivning från patentverket som indikerar att patentansökan har nått en nivå där patentet är på väg att godkännas. När det har blivit godkänt kommer det vara giltigt till 2032.

”Att vi nu får detta besked från EPO är mycket värdefullt. Vi har valt att gå den här vägen med T20K patentet och vi är snabbt ute med att prova det nya UPC upplägget som trädde i kraft den 1a juni 2023. Avsikten med UPC är att avsevärt underlätta patentprocessen och får som följd en snabbare handläggning och sänkta kostnader, vilket är oerhört värdefullt för innovationsprocessen. Tanken med UPC är att i nästa skede kunna få patentskydd i 25 av EU:s medlemsländer med en enda patentansökan. Detta är ännu en viktig milstolpe i arbetet med att ta T20K projektet framåt, och vi är väldigt glada att få detta besked som framtidssäkrar utvecklingsprogrammet”, säger Carl-Magnus Högerkorp, VD på Cyxone.  

Kontakt

Carl-Magnus Högerkorp, VD
Tel: 070 781 88 12
E-post: carl.hogerkorp@cyxone.com

Om Cyxone

Cyxone AB (publ) (Nasdaq First North Growth Market: CYXO) utvecklar sjukdomsmodifierande behandlingar för sjukdomar som reumatoid artrit och multipel skleros. Rabeximod är en fas 2-läkemedelskandidat som utvärderas för möjlig behandling av reumatoid artrit. T20K är ett fas 1-läkemedelskandidat för behandling av multipel skleros. Certifierad rådgivare är FNCA Sweden AB. För mer information, besök www.cyxone.com

Se Pressmeddelande